Ohjeet lukupäiväkirjaan

Kirjoita lukupäiväkirjaa lukemisen aikana 3-5 kertaa. Pituus 1 sivu tietokoneella (käsin kirjoitettuna useita sivuja käsialasta riippuen).

Jaa lukemasi kirja osiin ja tee itsellesi lukusuunnitelma (aikataulu). Palauta lukupäiväkirjan osat opettajalle sitä mukaa, kun kirjoitat.

Lukupäiväkirjaan ei ole yhtä oikeaa mallia, koska kyseessä on lukijan omasta lukukokemuksesta kertominen. Tässä ehdotuksia. Kirjoita esim. seuraavista asioita (eri kerroilla voit painottaa eri näkökulmia):

Mitä olet saanut tietää päähenkilöstä? Millaiseksi kuvittelet hänet? Miten kuva päähenkilöstä täydentyy lukemisen edetessä? Millaisia ristiriitoja päähenkilöllä on?
Pohdi päähenkilön tekemiä ratkaisuja ja pohdi, miten itse olisit toiminut.

Mikä tapahtuma jäi lukemastasi jaksosta parhaiten mieleen ja miksi? Mikä lukemassasi jaksossa kiinnostaa ja innostaa jatkamaan lukemista? Mikä jaksossa on ollut ärysttävää? Mitä luulet ja toivot seuraavaksi tapahtuvan?
Millaiseksi kuvittelet tapahtumapaikat?

Kerro siis vapaasti mielessäsi heräävistä asioista.  Kun kerrot mielipiteitäsi, muista myös perustelu.
Viimeisessä lukupäiväkirjapohdinnassa voit käsitellä kirjaa kokonaisuutena ja pohtia koko kirjan kannalta tärkeimpiä asioita. Mistä syntyy kirjan jännite? Mikä on teema ja sanoma? Voit lopuksi arvioida kirjaa ja sen lopetusta: kirjan ansiot/ heikkoudet/ millaiselle lukijalle suosittelisit?

Kerro myös havaintojasi kirjalijan käyttämästä kielestä ja tyylistä.

Lukupäiväkirjan voi tehdä myös verkkokeskusteluna kaverin kanssa. Tällöin kannattaa kirjoittaa useita, lyhyempiä kommentteja. Verkkokeskustelussa kommentoidaan toisen ajatuksia ja esitetään kysymyksiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.